For Sponsored Posts & Articles, please email us on 📧 networks.baseline@gmail.com

Part 1: 10 Basic Interview questions for CCNA Students ( Level 1)

Let's talk about some of the questions for CCNA students which includes EIGRP and OSPF basic questions. These questions are very basic level and we will come up with some hard and very hard questions as well. 


Q1: What types of Authentication is supported by EIGRP ?
Ans- Null, Plain text, MD5

Q2: What is the use of “variance” Command in EIGRP?
Ans- EIGRP provides a mechanism to load balance over unequal cost paths through Variance Command

Q3: Administrative distance in EIGRP?
Ans- Internal EIGRP : 90; External EIGRP : 170 and EIGRP Summary: 5

Q4:What is an offset-list, and how is it useful?
Ans- The offset-list is an feature used to modify the composite metrics in eigrp. The value configured in the offset-list command is added to the delay value calculated by the router for the route matched by an access-list. It can be used to influence incoming or outgoing traffic.

Q5: What do the states DR, BDR, and DROTHER mean in show ip ospf interface command output?
Ans- DR means designated router. BDR means backup designated router. DROTHER indicates a router that is neither the DR or the BDR. The DR generates a Network Link-State Advertisement, which lists all the routers on that network.

Q6: How routes are selected in OSPF according to preference?
Ans- Intra-Area routes(0)> Inter-Area routes(0-IA)> External-Type-1(E1)> External-Type-2(E2)> NSSA-1(N1)> NSSA-2(N2).

Q7: What is the difference between Type-1 (E1) & Type-2 (E2) redistribution?
Ans- Type-1 redistributed routes reflects cost to reach ASBR & redistributed cost. E1 = cost to reach ASBR & redistributed cost while Type-2 is the default route type for routes learned via redistribution. The key with E2 routes is that the cost of these routes reflects only the redistributed cost. E2 = only redistributed cost.

Q8: What is the default Hello Interval & default Router Dead Interval?
Ans- OSPF Hello Interval is 10 seconds and Router Dead Interval is four times the Hello Interval.

Q9: What are the OSPF network types?
Ans- P2P networks, Broadcast networks, Non-broadcast & Non-broadcast multi-access (NBMA) networks

Q10: What does Window Size indicate?
Ans- It is 16-bit Window field which indicates the number of bytes a sender will send before receiving an acknowledgment from the receiver.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.